Menu

Wanneer vrijen pijn doet

Blog overzicht

Mensen die Tutti Passi binnenstappen zouden al eens kunnen denken dat het intieme leven van ons, sensuologen, bijna perfect is. Maar niets is minder waar. Dit geldt ook voor de sensuologe die deze blogpost schrijft. Ze neemt jullie graag mee in haar belevingswereld. Misschien herken je het, opent het een deur… Lees met ons mee:

Afgezien van het doorsnee ‘geen zin hebben’, wat iedereen wel eens ervaart, heb ik ook vaginisme. Samen met de diagnose kreeg ik de opdracht om lange tijd geen seks met penetratie te hebben. Hierdoor verschoof mijn aandacht van het intiem zijn met mijn partner naar: ‘Mijn vaginisme oplossen en liefst zo snel mogelijk’.

Ik deed de spieroefeningen voor mijn bekkenbodem en ik ‘trainde’ met de dilators. Als het lukte met de dilators, liet ik opgelucht aan mijn partner weten dat penetratie weer ging lukken. We waren door het dolle heen en … mijn lichaam deed de dag erna weer verdomd veel zeer. Ik was terug bij af. (Een belangrijke opmerking: ik deed de oefeningen met de dilators aanvankelijk niet vaak genoeg, omdat ik niet veel geduld had. In mijn geval was het beter om dit met begeleiding te doen. Het boek “Overwin je vaginisme” van Jaqueline Van der Bilt kan je hierin helpen. Je kan bij haar ook coaching sessies volgen).

Dit scenario speelde zich een aantal maanden af tot wanneer ik helemaal geen zin meer had in seks. Ik werd er zelfs bang van. Maanden gingen voorbij en ik begon me zorgen te maken. Een heleboel twijfels en vragen begonnen de kop op te steken: “Is mijn libido zo laag door mijn pil?”, “Ga ik ooit nog zin krijgen?”, “Wat als ik nooit meer zin heb, welke impact gaat dit hebben op mijn relatie” … Ik zat slecht in mijn vel en zocht op alle mogelijke manieren naar een oplossing.

Tot mijn verbazing kwam het begin van de oplossing uit een boek. Het was een young adult boek met een aantal opwindende seksscènes. Ik voelde hoe mijn lichaam reageerde op seksuele prikkels… ik was zo gelukkig!

Eens mijn libido terug was, heb ik een goed gesprek gehad met mijn partner, want ik wou dit niet verliezen.

In dit gesprek hebben we het gehad over hoe we seks anders kunnen definiëren waardoor we intiem kunnen zijn zonder die penetratie, want dat lukt nog steeds niet zonder pijn. Dat lijkt moeilijker te zijn dan verwacht, want allebei zitten we met een typisch heteroseksueel beeld van seks in ons hoofd. Namelijk: een beetje voorspel en daarna penetratie tot de man klaarkomt (liefst eigenlijk zowel vrouw als man) en dan is het gedaan. Gelukkig werk ik in Tutti Passi en word ik omringd met producten en kennis die mij in deze zoektocht kunnen helpen.

Op basis van mijn eigen ervaringen wil ik jou graag vertellen wat mij hierin heeft opnieuw doen genieten van mezelf, anders heeft doen genieten met mijn partner en we tout court nieuwe dingen op het vlak van intimiteit ontdekten.

Deze speeltjes zijn ideaal voor vrouwen met vaginisme klachten. Het zijn smalle speeltjes waarmee je telkens de clitoris en intieme lippen kan stimuleren. Als je voelt dat je lichaam er klaar voor is, kan je deze deels ook inbrengen om op een leuke en veilige manier je bekkenbodemspieren te laten wennen aan penetratie. 

Fijne staafvibrator met plooibare kopje. 

Fijne bulletvibrator

Heel jouw lichaam maakt deel uit van intimiteit. Je hoeft dus niet enkel op 'jouw intieme delen' de focus te leggen.

De huid is jouw grootste orgaan en kan bijvoorbeeld ook verwend worden. Dit kan op tal van manieren, denk bijvoorbeeld aan een streelveertje.

De streelveer kan je ook gebruiken als je moeilijk vindt om jezelf plezier te gunnen. Je kan dan beginnen met het veertje over je armen te laten gaan, over je benen, over je buik … die deugddoende prikkels kunnen helpen om in het moment te komen. Wat dat moment ook is. Wat jij op dat moment voelt en wilt is de leidraad. Niets moet.

Ook glijmiddel kan bevorderlijk werken, om in 'the mood' te komen, als massageolie enz. Je leest hier meer info over glijmiddel. 

 

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Je kan altijd bij ons terecht: in onze concept stores of online via info@tutti-passi.com