Menu

Ik boekte een tantramassage

Blog overzicht

Prelude

Massages, ik hou ervan! Er is geen vakantie waarop ik niet het lokale massagesalon bezoek en ook op het thuisfront laat ik me graag af en toe onder handen nemen: Van ‘vlindermassage’ tot triggerpoint en deep tissue. Zweedse, Thaise, Afrikaanse Vunkuwa- en Indische (hoofd)massage; Ayurvedisch, Shiatsu of Tui Na (spreek uit als twie-na)… Massages met behulp van bamboestokken, hot stones, cupping, aromatherapie…

You name it, I probably got it… Ik beschouw me al lachend als een experte in het krijgen van massages ;-)

Maar een tantra-massage, neen, daar was ik tot nu van weggebleven.

Want, wat is dat eigenlijk… tantra? Ik had er in een ver verleden al wel eens een boek over vastgepakt in de bib of bij de boekhandel. In onze Westerse wereld wordt er dan vaak gefocust op de pure seksuele benadering van tantra en hoe het te gebruiken om “tot ongekende hoogtes te komen in het samenspel met je partner(s)”.

Maar er bleek ook een andere benadering te bestaan. Eentje die meer sprak over innerlijke gewaarwording, met de bedoeling om meer harmonie in jezelf, je leven en je relaties te creëren. Being more in touch with yourself, zowaar. Een levensstijl, waarvan seksualiteit slechts een (weliswaar belangrijk) onderdeel is: dát sprak mijn innerlijke hippie-hart aan.

De jachtige corporate wereld heb ik al een aantal jaren achter mij gelaten en ik experimenteer op allerlei vlakken om die verbinding tussen lichaam en geest, mens en natuur te herontdekken, aan te boren zelfs. Een tantra-massage beloofde me hierbij nóg meer op weg te kunnen zetten.

Just do it!

Ik begin mijn zoektocht naar een tantra-masseuse/-masseur op het world wide web (Wel ja, waar anders tegenwoordig) en heb nog maar zelden zo een omfloerste teksten gelezen:

“een helende aanraking waarbij elke zone in je lichaam tot ontspanning wordt gebracht”

“een tantra massage is een liefdevolle aanraking, die gaat om aandacht”

“een energetische therapie die heel diepgaand kan werken"

“unieke massagetherapie”

“Bij een tantra massage is het de bedoeling dat je door middel van aanrakingen, de seksuele energie van het lichaam gebruikt om een hogere bewustzijnsstaat te bereiken.”

Ik balanceer de hele tijd tussen het gevoel “is dit nu een website van een sekswerker” en “is dit niet gewoon een klassieke Zweedse massage met wat reiki invloeden”. Terwijl het enige waar ik op dat moment een duidelijk antwoord op wilde was of er wel al dan niet sowieso aan je vagina (pardon: yoni) werd geraakt. Want hoe vrijgevochten ook, dáár was ik misschien toch niet helemaal klaar voor.

Laat me even wél duidelijk zijn voor jou: Bij een tantra massage kúnnen de intieme delen gelijkwaardig mee gemasseerd worden, maar dit is niet noodzakelijk en je kan jouw wensen in alle veiligheid op voorhand aangeven. Jouw grens is de grens.

Het stemmetje in m’n hoofd gaat van “Ben je wel zéker!?”, “Moet je er niet nog wat meer over lezen!?”. Ach! Weg schroom, weg onzekerheid, weg afwachtende houding… Ik leef in het nu en ik ga er gewoon voor.

Ik vind een tantra-masseur vlakbij: Connected Hearts in Leuven. De vibe van de website en sociale media zit goed, er is een link met de tantrika bij wie ik voorheen een ‘intro tot tantra’ volgde én het is super dicht bij huis. Dat laatste líjkt niet belangrijk, maar ik heb na om het even welke massage niet veel zin meer om nog achter het stuur te moeten kruipen of ver te reizen, dus voor mij is dat een plus.
Ik stuur een mailtje en maak een afspraak voor binnen twee weken.

“Bedankt dat je jezelf dit cadeau geeft!”
Ik krijg nog een duidelijk mailtje met waar ik moet zijn en wat ik mag verwachten.

Liberation Day

Na alweer een fijne werkdag bij Tutti Passi ;-) ga ik naar huis en neem ik nog even een douche; dat vind ik sowieso altijd wel respectvol naar om het even welke masseur of therapeut toe. Wat later vertrek ik naar het opgegeven adres van Connected Hearts waar Gert me met de glimlach binnenlaat.

De massage vindt in een – letterlijk – huiselijk sfeer plaats. In het salon ligt een massagemat op de vloer bedekt met een doek met psychedelisch dessin; rustige muziek speelt en ondanks de lopende hittegolf is er binnen een aangename temperatuur. De eerste indruk is alvast goed.

Er wordt ruim de tijd genomen voor een gesprekje met een drankje: wat chit-chat, wat te verwachten en wat mijn grenzen zijn. In mijn geval blijft mijn tanga aan en is m’n yoni een no-go zone. Moest ik me tíjdens de massage bedenken (als in: “Doe toch maar”) zal hij daar géén rekening mee houden. Want in het moment zou je wel eens beslissingen kunnen nemen waar je nadien toch spijt van krijgt en dat wil niemand. Die openheid stelt me helemaal op m’n gemak.

Ter voorbereiding van het moment, brandt Gert witte salie rondom me. De rook van witte salie wordt al eeuwen gebruikt tijdens rituelen, onder andere voor het reinigen van aura, zuiveren van negatieve energie en het reinigen van ruimtes. Het is het ideale moment om je intenties te zeggen – luidop of in jezelf. Dit is niet m’n eerste witte-salie ritueel en de spirituele hippie in mij weet dit moment wel te appreciëren.

De massage begint op de buik en doet me het meeste denken aan een Ayurvedische massage – dat wil zeggen dat de billen niet ontzien worden en er lange strelende bewegingen worden gebruikt. Dat brein van mij heeft altijd wel wat moeite om ‘uit’ te staan en ik maak me de bedenking nog dat dit geen massage is om spierpijnen weg te werken. De pijnlijke punten en de blokkades worden ontweken en de nadruk ligt volledig op ontspanning.
De playlist op de achtergrond is aangenaam met af en toe een nummer dat ik herken van meditatie-momenten of yoga-sessies.

Tijd om te draaien en daar lig ik dan enkel in m’n tanga, borsten bloot. Een handdoek bedekt tijdelijk nog wel de onaangeroerde zones, maar naarmate we vorderen gaat die toch weg.
Gert vraagt of het voor mij OK is dat hij tussen mijn benen gaat zitten i.p.v. naast me - dat mag – en gaat op z’n knieën zitten, met mijn knieholtes over zijn benen heen.
Ik grap even dat ik natuurlijk wel nog m’n control-freaky-zelve ben omdat ik merk dat mijn benen toch wel wat gespannen blijven. Dat is allemaal geen probleem en er wordt rustig verder gemasseerd. Pas wanneer de playlist het nummer ‘In Dreams’ van Jai-Jagdeesh afspeelt, dat me wel erg nauw aan het hart ligt, kan ik me eindelijk écht laten wegzakken in ontspanning en acceptatie dat dit toch echt wel genieten is. Pretty sure dat ik ook even mee prevelde met de tekst van de muziek.

Iets dat doorheen de gehele massage opviel is hoe fijn het is dat er af en toe wel verbaal afgecheckt wordt of ik nog op m’n gemak ben en hoeveel rekening er wordt gehouden met je reacties; je kent dat wel, dat gevoel van “Oh, ik hoop dat de masseur hier nog even mee doorgaat.” Wel, hier had ik het gevoel dat dan ook effectief gebeurde, in plaats van routineus steeds dezelfde massage te geven.

De strelingen gaan over m’n hele lichaam, van mijn voeten en binnenbenen tot m’n onderbuik en borsten, nek en gezicht. Het is een van de meest liefdevolle professionele massages die ik ooit kreeg, zowel fysiek als (innerlijk) gevoelsmatig.
Ik kan de gehele ervaring nog het meest vergelijken met de muzikaliteit in ‘The End’ van The Doors: Afwisselend rustig en intens, intern opzwepend, een beetje emotioneel overweldigend bij momenten, …

Achteraf krijg ik alle tijd om even te bekomen, me aan te kleden en het toilet te bezoeken – Indien je dat wenst, kan je na afloop ook douchen, omdat er best veel olie wordt gebruikt; in mijn geval stond ik natuurlijk op enkele minuten wandelen in m’n eigen douche.
Pas daar merk ik op dat mijn lichaam ook echt wel fysiek heeft gereageerd. Alsof er beetje bij beetje aan de volumeknop werd gedraaid, maar je nooit echt door hebt dat het luider wordt. Jawel, m’n tanga is vochtig.


Doorheen de weken die volgen, ben ik merkbaar rustiger en zachter – dixit mijn wederhelft. Ik voel me vrijer en vind het nóg fijner dan gewoonlijk om te knuffelen en liefkozend met elkaar om te gaan. Ik geniet méér en ik geniet langer na van fijne momenten. En ook tijdens het vrijen vind ik het gemakkelijker in het ‘hier en nu’ te zijn in plaats van bij de was en de plas of de To Do list die vanuit een ooghoek lonkt ;-)

Wat je kan onthouden:

Een tantra massage is een platonische, liefdevolle… verbinding. Dat klinkt zweverig, maar het voelt goed om het zo te uiten. De massage is er een van zachte strelingen waarbij de aanraking van penis (‘lingam’) of vagina (‘yoni’) geen must is.

Er kunnen veel emoties vrijkomen; ik werd met momenten overmand door onverklaarbare dankbaarheid en gelukzaligheid. Het lijkt me absoluut mogelijk nog veel meer emoties te kunnen ervaren. Be prepared to accept whatever comes your way.

Ik betaalde €160 voor ongeveer 2h, inclusief het gesprekje vooraf. Ja, dat is best prijzig, maar het is het absoluut waard. Zegt de experte in het krijgen van massages ;-)

Zelf interesse gekregen in een tantra-massage? Go with the flow en geef je over aan jezelf! Ontspan, geniet, ervaar het, zet je gedachten opzij en laat het even allemaal over je heen komen.

Deze blog werd geschreven door sensuologe Jana

Meer info over Connected Hearts Leuven is te vinden op http://connectedhearts.be/nl of https://www.facebook.com/connectedheartsbygert

Afbeelding van Giuseppeblu via Pixabay.